DIY Kattfläck- & luktborttagning som fungerar

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter bidrar med så mycket glädje till våra liv, men fläckar och lukt kan leda till frustration. Genom att tillverka ditt eget fläckborttagningsmedel med några få ingredienser kan du hålla ditt hem rent och fräscht. DIY fläckborttagningsmedel är säkra att använda i närheten av djur (och kostar vanligtvis mindre än de som kan köpas i affärer). Allt från urin till hårbollar till kräkfläckar kan effektivt tas bort med hemmagjorda rengöringsmedel och lukter som kan förekomma.

Home interior, cat sitting in an armchair, a wall and a bouquet of white tulipsKräk- och hårbolls rengöringsprodukter

Material: bakpulver, vinäger, vatten, sprayflaska, tre gamla trasor

Beskrivning:

 1. Torka bort uppkastningen eller hårbollen på mattan eller golvet med en fuktig trasa.
 2. Om katten kräkts på en matta, sprid ut bakpulver över fläcken efter att du torkat upp uppkastningen med en fuktig trasa och låt bakpulvret ligga kvar under en timme för att suga upp fukten. Om fläcken är på golvet, gå vidare till steg 3.
 3. Blanda vinäger och varmt vatten i en stor skål (cirka 1 del vatten och 1 del vinäger). Häll blandningen i en sprayflaska.
 4. Spraya din blandning av vinäger och vatten på fläcken. Du kommer märka att det fräser. När det fräsande ljudet är borta, torka upp bakpulvret med en trasa.
 5. Fortsätt att försiktigt spraya på fläcken och torka fläcken med en ren trasa. Upprepa tills fläcken är borta. Var försiktig så att du inte sprayar för stor mängd på området.

Eliminera katturin

Material: vinäger, bakpulver, väteperoxid, diskmedel, enzymrengörare, gamla trasor, gammal handduk

Beskrivning:

 1. Använd en gammal handduk för att suga upp så mycket katturin som möjligt och kasta handduken när du är klar.
 2. Sprid ut bakpulver över området och låt det ligga i tio minuter.
 3. Häll lite vinäger på bakpulvret och låt det fräsa under några sekunder innan du suger upp vätskan med en ren trasa.
 4. När området ser rent ut är det dags att försöka få bort lukten. Tillverka en DIY luktborttagare med hjälp av några teskedar väteperoxid och en till två droppar diskmedel. Häll blandningen på fläcken (för att vara säker, testa blandningen på ett område under mattan så att du ser att det inte missfärgar mattan).
 5. Gnid in väteperoxid/diskmedelsblandningen på mattan och skrubba fibrerna, men snabbt så att det inte bleker mattan. På golv kan det vara bättre att hälla blandningen i en sprayflaska och spraya på området och därefter torka av det.
 6. Blås med en fläkt över området för att snabbt få det torrt. Även om området kan uppfattas som fräscht och rent så kan urinsyran i kattens urin kristallisera, så detta steg är VÄLDIGT viktigt!
 7. Efter cirka 24 timmar, torka området med enzymrengörare och låt det bli helt torrt. Täck området med en plastbunke eller aluminiumbunke för att hålla familjemedlemmar borta från fläcken. Det kan ta en till två dagar för området att bli helt torrt.
 8. När området är helt torrt, rengör det med en mopp och upprepa enzymbehandlingen en gång i veckan vid behov.

Minska kattfläckar och lukter

Efter att du städat klart, lys med UV-ljus på en besvärlig fläck. Då syns det om det fortfarande finns katturin kvar. Ibland kan det uppfattas som om urinen är borta, men urinen kan kristalliseras och finnas kvar i mattans fibrer. UV-ljus kommer visa storleken på fläcken som inte syns med blotta ögat eller kan uppfattas med lukten.

Slutligen föreslår Vetstreet att din veterinär bör utvärdera din katts urineringsbeteende för att utesluta eventuell sjukdom. Överväg även att utfodra med ett foder som är sammansatt för urinhälsa och hårbollskontroll. Nu när du känner till hur du kan få bort lukt, så kan du snabbt agera och städa bort misstag.

Författarens bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

Chrissi Klinger är lärare, författare och mamma till två barn, tre hundar och tre katter. Hon uppskattar att leva aktivt och ekovänligt.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.