Hill’s Pet Nutrition Logo

Bli jourhem till
EN HUND ELLER KATT

Att ta emot en jourplacerad hund eller katt är ett jättebra sätt att förändra livet för ett djur och samtidigt få chansen att uppleva hur det passar dig att vara husse eller matte.

Ta en titt på våra tips nedan för hur du kan förbereda dig för upplevelsen att vara jourhem.

Det här krävs för att vara jourhem

 • Tålamod och tid

  Räkna med att avsätta tid till hunden eller katten för att ge den mat, rasta den och umgås. Du behöver också vara beredd på att lägga ner mer tid om den skulle behöva extra beteendestöd eller medicinsk vård.

 • En säker miljö

  Valpar och kattungar kommer att leka med och tugga på i princip vad som helst. Se till att förbereda ditt hem – och dina familjemedlemmar – innan din nyfikna lilla vän anländer.

 • En kattbur

  Detta tillbehör är till stor hjälp när du ska transportera katter till veterinärbesök eller adoptionsevenemang.

 • Foder av hög kvalitet

  För att din hund eller katt ska må bra är det mycket viktigt att välja ett våt- eller torrfoder av hög kvalitet som är lämpligt både för djurets livsstadium och eventuella hälsoproblem.

 • Bajspåsar och kattlåda

  Oavsett om det handlar om att rasta din jourplacerade hund eller städa efter din jourplacerade kisse behöver du nödvändig utrustning för att hålla rent.

 • Leksaker

  En av de roligaste uppgifterna för en jourmatte eller jourhusse är att hjälpa till med att socialisera hunden eller katten genom lek. När det gäller katter, se till att de får ett bra ställe där de kan klösa.

Det här kan du förvänta dig när du är jourhem

Du kommer att behöva fylla i formulär och kanske även få utbildning och genomgå en bakgrundskontroll. Några typiska frågor ett djurhem kan ställa är:

1

Har du andra husdjur?

De måste ha aktuella vaccinationer och ha rätt temperament för att kunna ta emot ytterligare en hund eller katt i huset.

2

Har du nog med plats för att hålla den jourplacerade katten separerad?

Det är viktigt att ha ett hund- och kattsäkrat rum där nya hundar eller katter som jourplacerats kan hållas isolerade. Ibland har hunden eller katten inte fått alla sina vaccinationer än, ibland behöver den bara en plats där den kan vara ifred.

3

Har du den tid och flexibilitet som krävs för att vara jourhem åt en hund eller katt?

En av anledningarna till att hunden eller katten kommer till ditt hem är att den behöver socialiseras, så du måste vara hemma mycket för att umgås med den.

Frågor att ställa till djurhemmet

Var inte rädd för att ställa frågor som kan dyka upp om att vara jourhem medan processen för att godkänna dig pågår. Det här kan vara bra frågor att ställa:

 • Står djurhemmet för mat och kattsand? Täcker de kostnaderna för medicinsk vård?
 • Är jourkatten/hunden helt vaccinerad och avmaskad?
 • Har jourkatten/hunden tidigare haft beteendeproblem, såsom aggressioner?
 • Kan ett jourplacerat djur lämnas tillbaka om det inte passar in i ditt hem?
 • Kommer du ha möjlighet att välja vilken hund eller katt du tar emot hemma hos dig?
 • Finns det möjlighet att adoptera din jourplacerade hund eller katt om du vill behålla den?

Svaren på de här frågorna varierar antagligen beroende på djurhem. Oavsett vilket svar du får är det viktigt att du känner dig bekväm med de rutiner och regler djurhemmet har innan du går vidare.

De flesta djurhem erbjuder stöd.

Är du osäker på hur mycket det kostar att vara jourhem? Många organisationer betalar för veterinärvård medan andra står för tillbehör, som foder och bäddar. Ring ditt lokala djurhem i förväg och fråga vad de har för riktlinjer.

Hitta ett djurhem i närheten

* Hill’s data på begäran.