Är majs skadligt för min hund eller katt?

När du tänker på kolhydrater kanske inte laboratorievetenskap är det första du tänker på. Ofta är “dåligt” det första man tänker på. Eller ännu värre - “utfyllnad”. Du kanske till och med tänker på dem på samma sätt som du tänker på fett eller socker. Med så många motstridiga informationskällor - både när det gäller nutrition för människor och för djur - kan det vara svårt att veta vad din hund eller katt faktiskt behöver utan att först förstå vetenskapen bakom ditt husdjurs näringsbehov.

Även om kolhydrater har ett dåligt rykte är den vetenskapliga sanningen att de faktiskt har ett syfte och näringsmässigt värde, och är en viktig del av ett komplett och balanserat foder för hundar och katter. Nyttiga fullkorn som havregryn, ris, korn, vete, hirs, majs, potatis och ärtor tillhandahåller hundar och katter den energi de behöver så att deras kroppsprotein (som muskler) inte behöver brytas ned och användas till energi. Dessutom, när majs är malen och tillagad är den lättsmält för både hundar och katter1

Och hur är det med fibrerna från din hund eller katts kolhydrater? De är faktiskt ingen utfyllnad alls. De stöttar en hälsosam matsmältning, hjälper till med att behålla en hälsosam balans av tarmmikrober, och stöttar hanteringen av övervikt, diabetes, diarré, förstoppning och hårbollar (katter)2

Trots allt detta finns det många missuppfattningar om att kolhydrater gör hundar och katter tjocka. I själva verket finns det många mer troliga anledningar till varför en hund eller katt kan bli överviktig:

  • Stillasittande livsstil
  • Kastrering
  • Övergödning eller överdriven konsumtion av godsaker
  • Foder med högt fettinnehåll eller konsumtion av för många kalorier

På Hill’s litar vi på den expertis och forskning som våra över 200 foderforskare, veterinärer och professionella dietister besitter - forskning visar att kolhydrater är viktigt för att hjälpa hundar och katter med en rad behov som till exempel energi, muskelbevarande, en frisk tarm med mera.

Så, hur kan kolhydrater stödja din hund eller katts näringsbehov?

  • De är en viktig energikälla
  • De kan förse din hund eller katt med fiber, vitaminer, mineraler, fettsyror och till och med protein
  • De hjälper till med att bevara muskler i kroppen - speciellt hos katter
  1. Meyer H, Kienzle E. Dietary protein and carbohydrates: Relationship to clinical disease. In: Proceedings. Purina International Nutrition Symposium, Orlando, FL, 1991: 13-26.
  2. SACN 5, Periodontal Disease, Chapter 47
  3. Slingerland LI, Fazilova VV, Plantinga EA, et al. Indoor confinement and physical inactivity rather than the proportion of dry food are risk factors in the development of feline type 2 diabetes mellitus. Vet J 2009;179:247-253.