10 tips på förberedelser inför adoption av en hund

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att adoptera en hund kan kännas överväldigande om du inte vet var du ska börja, men att skaffa en valp är också väldigt roligt och spännande! Denna milstolpe är det första tillfället, av många, för att skapa band mellan dig och din nya fyrbenta vän. Nedan kan du läsa om tio saker du kan göra för att minska stressen och se till att det blir en smidig start för alla. 


1. Köp alla saker till din hund

Skaffa allting du behöver för att din hund ska känna sig trygg och bekväm innan du hämtar hem den. Förutom det basala, som koppel och halsband, foder och skålar, kommer du även att behöva en bädd, hundgrind, leksaker, godbitar och saker för pälsvård. Det är också en bra idé att ha rengöringsmedel hemma för olyckor som sker vid de första stegen av träning för att bli rumsren.

2. Förbered ditt hem

Precis som när man barnsäkrar ett hem, så är det smart och säkert att förbereda hemma innan valpen hämtas. Gå igenom ditt hem och plocka undan föremål som kan vara skadliga för små eller väldigt nyfikna valpar, och plocka upp de saker som du inte vill ska bli gnagda på. 

Du bör förbereda resten av familjen också: diskutera vilka familjemedlemmar som ansvarar för utfodring, promenader och att träna hunden. Om du redan har andra husdjur hemma, se till att deras vaccinationer fortfarande gäller för allas säkerhet. Om du har katter ska du ordna en hundfri zon som de kan dra sig tillbaka till, för att ge dem en möjlighet att vänja sig vid det nya tillskottets entusiasm i sin egen takt. Detta kan verka överdrivet för vissa, men denna förberedelse hjälper till att hålla din valp säker och förenklar allas invänjning till den nya situationen.


3. Skapa ett eget utrymme för din valp

Precis som med existerande husdjur bör du göra ett eget utrymme för din nya valp. Vissa djurägare gillar inte burar, men den ideella organisationen Best Friends framhåller att hundar ser på buren som deras egna rum där de kan vila, som ett krypin. De fungerar även som ett utrymme där hunden kan känna sig säker medan de anpassar sig till den nya livssituationen. Om du inte vill använda en bur kan du använda en grind för att stänga av ett rum enbart för din hund. Där kan du umgås med din valp för att hjälpa till i anknytningsprocessen, men håll barn och andra djur borta från utrymmet i början.

4. Planera hur (och när) du ska hämta hem din valp

Om möjligt, ta ledigt några dagar från jobbet eller hämta din valp i början av en helg när du har ledig tid. Men hämta inte din valp i början av en lång semester; vänjer sig valpen vid att du är hemma konstant kan den utveckla separationsångest när du börjar arbeta igen. Be om att bli skjutsad när du ska hämta upp valpen, eller ha med dig någon som sällskap som kan hjälpa till att trösta valpen när du kör. Glöm inte att ta med koppel och halsband och kör raka vägen hem utan några distraherande stopp längs vägen.

5. Visa runt hemma

Ha valpen i koppel när du låter den upptäcka och nosa på saker inomhus. Visa valpen dennes bädd, mat och leksaker, och visa tydligt vad som inte är tillåtna områden med korta kommandon som “nej” eller “låt det vara”.

6. Upptäck området utomhus med koppel på

Adopterade hundar bör ha mycket tid för att nosa och upptäcka sitt nya område. Om du har ett särskilt område där hunden kan kissa och bajsa i trädgården, led dit din hund och belöna med godis när den använder det. 

7. Introducera familjen

The Animal Rescue League of Boston rekommenderar att man ska ta ut familjemedlemmar och andra hundar utomhus en i taget för att möta den nya familjemedlemmen. Ha andra hundar i koppel och övervaka hur de interagerar. Kom ihåg att en för intensiv introduktion kan göra att de gamla hundarna blir territoriella mot nya hundar. Hindra barn (och andra ägare) från att pussa på och krama hunden (hur gullig den än är), men de kan gärna bli kompisar genom att låta hunden nosa på handen eller ge en godbit.

8. Byt ut din hunds foder långsamt

Om har möjlighet är det bra att blanda ut det foder som hunden fick på djurhemmet eller av uppfödaren med det nya och gradvis byta ut till det nya fodret som du tänkt ge, för att undvika problem med magen på grund av ett för snabbt byte.

9. Börja träna direkt 

Även vuxna hundar som tidigare är rumsrena kommer att kräva lite träning. Om du tänker träna din hund på att vara i hundbur ska du ta fram den direkt och öva på att lämna honom i den, med en leksak, i korta perioder medan du går ut för att låta honom vänja sig. Är du intresserad av lydnadsträning? Då kommer du behöva börja träna din valp från dag ett för att fastställa reglerna.

10. Gå på kontroll hos veterinären

Inom en vecka från att du tar hem din hund bör du besöka en veterinär för en hälsokontroll och se till att den är vaccinerad. 

Att adoptera en hund innebär en stor förändring för både hunden och din familj. Att se till att du följer dessa grundtips kommer hjälpa till att få din nya hund att känna sig säker i sitt nya hem och göra det enklare för er att knyta an till varandra. 


Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en skönlitterär författare och frilansande skribent och redaktör som bor i Tulsa, Oklahoma. Hon skriver ofta om husdjur och deras hälsa på sitt hemmakontor, där hon assisteras av ett knä fullt med fluffiga, små vänner.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>