Information om scottish fold-katten och dess personlighetsdrag

Scottish fold är en charmig katt som är lätt att sköta och som trivs med alla familjemedlemmar.

Scottish fold i korthet
The Scottish Fold Cat Breed

Scottish fold-kattens svans måste hanteras försiktigt. Vissa av dessa katter kan utveckla stelhet i svansen som kan orsaka smärta om den hanteras felaktigt.

Viktintervall:

Hane: stor: > 12 lbs (ca 5,4 kg)
Hona: medel: 8–12 lbs (ca 3,6–4,5 kg)

Ögonfärg:

Blå, gröna, gyllene, olikfärgade

Förväntningar:

Livslängd: 9–12 år.
Sociala/uppmärksamhetsbehov: Måttliga
Benägenhet att fälla: Hög

Päls:

Längd: Kort, halvlång, lång
Karaktärsdrag: Rak
Färger: Vit, blå, gräddvit, röd, silvrig, cameo, brun, bluecream, spräcklig, svart
Mönster: Enfärgad, spräcklig, trefärgad/calico, tvåfärgad, tabby, tickad, smokefärgad, shaded, fläckig
Mindre allergiframkallande: Nej
Övergripande vårdsbehov: Måttlig, hög

Klubberkännanden:

Kattföreningserkännanden:
CFA, ACFA, FIFe, TICA
Förekomst: Sällsynt

Scottish fold är en medelstor katt med medelstora ben. Detta är en mycket rund katt.

Huvudet är runt och de vikta öronen förstärker illusionen av dess rundhet. Ögonen är mycket runda, ljusa och klara. Benen ser runda ut, liksom svansen i förhållande till längden. Den korta pälsen är lätt att sköta. Vissa register tillåter en långhårig variant av scottish fold som kallas "Scottish Fold Longhair". Texturen hos dess långa päls kan variera till viss del och kräver regelbunden vård.

Personlighet:

Scottish fold är en söt och charmig ras. Den är lätt att leva med och ta hand om. Det är en tillgiven katt som trivs med alla familjemedlemmar. Dess svans ska hanteras varsamt. Vissa av dessa katter kan utveckla stelhet i svansen, vilket kan orsaka smärta om svansen hanteras illa eller grovt av misstag.

Bor med:

Man bör vara försiktig med scottish fold-kattens näringsintag. Denna ras är rund från början och bör inte bli överviktig. Den är matglad, men inte lika aktiv som andra raser. Därför är det viktigt att kontrollera dess näringsintag.

Scottish fold-katten kräver viss interaktiv lek med sina föräldrar för att hålla sig i form. Trots att pälsen är lätt att sköta uppskattar den att bli borstad som en del av leken.

När scottish fold-katten blir äldre ska föräldern försiktigt leka med svansen och röra den från sida till sida och upp och ner. Om du märker någon stelhet i svansen, eller om katten verkar ha ont när du rör vid den, ska du boka en tid hos veterinären för att ta reda på om katten lider av artrit.

Historia:

Katter med hängande eller vikta öron har funnits länge. Det omnämndes för första gången så långt tillbaka som 1796. Detta år tog en engelsk sjöman med sig en av dessa katter hem när han återvände från Kina. Kineserna bidrog även med det andra historiska exemplet på en katt med vikta öron när en sådan omnämndes 1938.

Men scottish fold-katten (som den heter idag) föddes först år 1961 i Pertshire i Skottland. Där upptäcktes en kattunge med vikta öron i en kull med kattungar som annars hade normala öron. Denna kattunge, som fick namnet Susie, avlades sedan med huskatter och brittiska korthårskatter för att etablera de vikta öronen. Än i dag kan alla scottish fold-katter spåras tillbaka till Susie.

Trots att britterna etablerade scottish fold-rasen, har den aldrig varit lika populär där som den är i USA. Amerikanerna blev inte bara förälskade i denna ras, utan utvecklade den till den vackra katt den är idag.

Scottish fold är svår att föda upp. En katt med vikta öron får inte avlas med en annan katt med vikta öron. Raser som den kan korsas med, utöver en katt med raka öron, är den amerikanska korthårskatten och den brittiska korthårskatten. Om två katter med vikta öron korsas kan deras kattungar ha så stora funktionshinder att de har svårt att gå. Även i detta fall brukar scottish fold-katter få små kullar och alla kattungar har inte vikta öron.

Relaterade artiklar om vård av sällskapsdjur

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel